Detekcija melanoma i lezija kože korištenjem OpenCV-a i algoritama strojnog učenja : diplomski rad - Banfić, Nenad (N. Banfić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak ovog diplomskog rada je bio prikupiti slike dobroćudnih i zloćudnih lezija kože, a zatim proučiti programski okvir OpenCV te korištenjem različitih algoritama segmentacije i ekstrakcije značajki, naći način za izvući značajke poput boje, asimetrije, granice te strukture iz same slike. Također su razvijeni i testirani različiti nadzirani modeli strojnog učenja u cilju klasificiranja lezija u potencijalno opasne ili bezopasne. Razvijena je i mobilna aplikacija za platformu Android koja omogućuje fotografiranje lezija i prikazivanja rezultata analize korisniku. Razmotrena je varijanta obrade slike i klasifikacije na uređaju, kao i na poslužitelju.