Ključni čimbenici konkurentnosti vjetrenih elektrana na tržištu električne energije : diplomski rad - Bebić, Ivan (I. Bebić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Vjetrene elektrane su se pokazale kao najbolje pozicionirani obnovljivi izvor energije s aspekta troškovne učinkovitosti te tako postale ozbiljna alternativa konvencionalnim izvorima energije poput hidroelektrana, nuklearnih elektrana i elektrana na fosilna goriva. Nagli razvoj vjetrenih elektrana i njihov rastući udio u proizvodnji električne energije jasan je pokazatelj ljudskih napora za postizanjem održivog razvoja. Cilj ovog diplomskog rada je ukazati na sve čimbenike koji utječu na konkurentnost vjetrene elektrane na tržištu električne energije. Ključni faktori u tom postupku su analiza načina rada i financijskog modela VE, globalno tržište, trenutni i budući trendovi, državni propisi, načini financiranja i svi rizici vezani uz projekt vjetrenih elektrana.