Uloga elektroenergetske mreže u razvoju pametnih gradova : diplomski rad - Bakula, Benjamin (B. Bakula, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Pametan grad (engl. Smart City) je težnja k razvoju cjelovitih i održivih gradova, u kojima će kvaliteta ljudskog života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno većoj razini. Pametan grad definira se i kao grad koji zadovoljava sve potrebe svojih građana u cijelosti i učinkovito, u skladu sa ili iznad standarda i ciljeva koje postavljaju lokalni, nacionalni i međunarodni standardi održivosti. U radu je razrađen pojam „pametni grad“ i definirati odgovarajuća platforma: od ideje do proizvoda. Razrađen je pojam „pametna elektroenergetska mreža/ smart grid“ i njezina infrastrukturna uloga u sustavu pametnog grada. Ukazat će se na međunarodne standarde pri razvoju pametnih gradova kao i na pravce njihove budućnosti. U završnom dijelu predočene su mogućnosti financiranja pametnih rješenja u gradovima.