Analiza utjecaja kvarova na rad programski upravljane mreže : završni rad - Bakran, Sebastijan (S. Bakran, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljana mreža (SDN) je nova paradigma koja zadovoljava zahtjeve za fleksibilnim upravljanjem mrežom. Mrežom upravlja udaljeni SDN upravljački uređaj, koji ima globalni pogled na mrežu te donosi odluke o konfiguraciji mrežnih uređaja. Kako se SDN upravljački uređaj ne bi preopteretio, u kontrolnom sloju postoji nekoliko instanci takvog uređaja koje zajedno upravljaju SDN mrežom. Prilikom mogućeg ispada pojedine instance, moraju postojati mehanizmi oporavka koji brzo i učinkovito raspodjele mrežne uređaje na preostale instance SDN upravljačkog uređaja. U ovom radu je dana analiza utjecaja kvarova instanci SDN upravljačkog uređaja ONOS na rad SDN mreže. Pokazano je da, uslijed kvarova nekih instanci, samo jedna od njih nije dovoljna kako bi SDN mreža nastavila s ispravnim radom.