Računalna analiza stomatoloških rendgenskih snimaka : diplomski rad - Čular, Luka (L. Čular, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Temeljem bioloških značajki umnjaka moguće je odrediti dob osobe u rasponu od 10. do 25. godine života. No kod većeg broja ortopantomograma, taj postupak stomatolozima oduzima dosta vremena. Stoga bi se uvelike smanjilo vrijeme obrade kada bi se taj process automatizirao. Kako bi računalo pribavilo informacije o značajkama umnjaka, potrebno ga je prvo locirati na ortopantomogramu. Za potrebe ovog problema, prilagođen je algoritam modela izgleda (engl. Active Appearance Model). Koristeći skup za treniranje ortopantomograma s ručno označenim umnjacima model izgleda skuplja informacije o različitim varijacijama izgleda umnjaka. Zatim pronalazi umnjak na potpuno novoj slici te prikuplja njegove značajke. Dovodeći te značajke na ulaz prethodno istrenirane neuronske mreže dobiva se procjena dentalne dobi.