Laboratorijski model opterećenja pogonskog motora vučnog vozila : završni rad - Bartulović, Renato (R. Bartulović, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Na agregatu koji se sastoji od motora s trajnim magnetima snage 12 kW i asinkronog motora snage 7,5 kW mehanički povezanih preko davača momenta napajanih iz pretvarača ABB ACS800 realiziran je laboratorijski model opterećenja pogonskog motora vučnog vozila. Motor s trajnim magnetima imao je ulogu pogonskog motora, a asinkroni motor je bio opteretni stroj koji nadomješta otpore u vožnji i moment inercije vozila. Simulirano je tipično opterećenje u jednom ciklusu vožnje električnog tramvaja (zalet, vožnja konstantnom brzinom, kočenje, mirovanje) pri čemu su stvarni pogonski momenti i brzine vrtnje tramvajskog motora prethodno skalirane prema ograničenjima momenta i brzine vrtnje agregata u laboratoriju. Snimljeni se odzivi momenta i brzine vrtnje motora s trajnim magnetima tijekom jednog simuliranog ciklusa vožnje.