Zagušenja u prijenosnoj elektroenergetskoj mreži velikih gradova : diplomski rad - Bago, Stipe (S. Bago, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U prvom dijelu rada, odnosno teoretskom dijelu obrađene su teme zagušenja u elektroenergetskoj mreži, opisane su metode po kojima se računaju vrijednosti prijenosne moći, te su prikazane NTC vrijednosti za Republiku Hrvatsku. Obzirom da je zadatak rada uključivao proširenje EL-TO Zagreb u teoretskom dijelu su prikazana vrste kogeneracijskih, kombiniranih i kombiniranih kogeneracijskih postrojenja koje se grade kako u Republici Hrvatskoj tako i u svijetu. U ostatku teoretskog dijela prikazane su metode proračuna tokova snaga (Gauss-Seidel pomoću Y matrice, Gauss-Seidel pomoću Z matrice, Newton-Rapshon metoda) te je opisan proračun kratkog spoja prema normi IEC 60909. U praktičnom dijelu opisana je mreža prijenosnog područja Zagreb, te se bazira na konkretnoj primjeni metoda za rješavanje zagušenja u mreži (varijante 1,2,3,4,5). U svakoj od varijanti provjereni su sigurnosni kriteriji (analiza n-1 sigurnosti, ograničenje zbog termičke moći vodova i kabela). Naposljetku prema ukupnim gubitcima u mreži i zadovoljenju u pogledu sigurnosnih kriterija odabrana je metoda po kojoj se problem zagušenja riješio.