Modeli osiguravanja pomoćnih usluga u Hrvatskoj i susjednim zemljama : završni rad - Bago, Stipe (S. Bago, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Zbog razlike između proizvodnje i potrošnje, nepredvidljivih meteoroloških prilika, te moguće manipulacije cijenama električne energije na tržištu uvijek postoji rizik sigurne i pouzdane opskrbe električnom energijom. Jedna od zadaća operatora prijenosnog sustava je upravo da osigura sigurnu i pouzdanu opskrbu električnom energijom osiguravanjem dovoljnih količina regulacijskih rezervi. U ovom je radu prikazan tržišni način osiguravanja pomoćnih usluga za Hrvatsku, Austriju, Mađarsku i Sloveniju. Način osiguravanja pomoćnih usluga je različit za navedene države, a samim tim i cijena usluga je različita. U radu su također prikazane potrebne količine primarne, sekundarne i tercijarne regulacijske rezerve koje navedene države moraju osigurati za siguran i pouzdan rad prijenosnog sustava, te je prikazana usporedba cijena i količina između navedenih država.