Korekcija boja u slici dubokim neuronskim mrežama : završni rad - Bago, Marko (M. Bago, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu proučavamo korištenje duboke neuronske mreže za estimiranje iluminacije scene. Koristimo mrežu s jednim konvolucijskim slojem sa udruživanjem s maksimalnom vrijednošću, jedan potpuno povezani sloj te izlaz s tri čvora (jedan za svaku vrijednost kanala boje). Za treniranje mreže koristimo slike iz baze koja sadrži istinite vrijednosti iluminacije scena svih slika. Mreža na ulaz prima uzorke slika te daje lokalna predviđanja osvjetljenja za svaki uzorak. Globalno predviđanje osvjetljenja dobiva se jednostavno uzimanjem srednje vrijednosti svih lokalnih predviđanja. Predviđenu boju osvjetljenja scene tada možemo iskoristiti za uklanjanje neželjenog utjecaja boje osvjetljenja kromatskom adaptacijom. Korištenje dubokih mreža za rješavanje problema estimacije osvjetljenja scene daje izvrsne rezultate u usporedbi s ostalim metodama.