Raspodijeljeno filtriranje tokova senzorskih podataka u računalnom grozdu : diplomski rad - Bago, Josip (J. Bago, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada je razmatranje predloženog rješenja za implementaciju sustava koji služi za filtriranje senzorskih objava na temelju pretplata. Predlaže se rješenje koje se temelji na paralelnom obavljanju operacija usporedbe uvjeta pretplate sa značajkama objava na raspodijeljenom sustavu, točnije računalnom grozdu. Cilj ovog rješenja je poboljšati svojstvo skalabilnosti sustava omogućavanjem paralelnog izvođenja operacija filtriranja. Objave i pretplate se generiraju kao geoprostorni objekti zapisani u GeoJSON formatu koji sadrže geoprostorne i vrijednosne atribute. U razmatranju se naglasak stavlja na geoprostorne značajke objava i uvjete pretplata, te način na koji se one međusobno uspoređuju tijekom operacije filtriranja. Razmatraju se programske knjižnice koje olakšavaju implementaciju sustava za raspodijeljeno uspoređivanje geoprostornih objekata po njihovim relacijskim odnosima u prostoru, te koje omogućavaju implementaciju raspodijeljenog geoprostornog indeksa. Provodi se eksperimentalna evaluacija predloženog rješenja. Rezultat ovog rada je sustav koji omogućuje rad sa objavama i pretplatama, implementira zadane funkcionalnosti filtriranja, te ih nudi putem REST API usluge.