Utjecaj dinamičkog kočenja propulzora na ponašanje mutlirotorske letjelice : diplomski rad - Badanjek, Stribor (S. Badanjek, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Potreba za sve ve´com brzinom i agilnosti postavila je nove zahtjeve na dinamiku propulzora. U prvim se generacijama za koˇcenje propulzora koristio otpor zraka, dok novije generacije koriste dinamiˇcko koˇcenje propulzora. U ovom se radu ispituje utjecaj dinamicˇkog kocˇenja na ponašanje letjelice. U tu svrhu izrad¯en je simulink model letjelice kako bi se u kontroliranom i sigurnom okruženju mogli obaviti testovi. Napravljen je i niz stvarnih mjerenja na letjelici u svrhu validacije dobivenog modela. Za modeliranje propulzora korišteni su podatci o generiranom zakretnom momentu dobiveni pomoc´u izrad¯ene mjerne platforme. Tokom procesa validacije ustanovljeno je da ovako dobiveni model ne opisuje željenu dinamiku propulzora dovoljno dobro te ga nije mogu´ce koristiti u daljnjem razmatranju. Izvršena je površna analiza korištenjem mjerenja iz crne kutije. Uz ukljuˇceno dinami ˇcko koˇcenje dobivamo konzistentnije rezultate za razliˇcite vrijednosti gasa i širi raspon upravljaˇckih veliˇcina. Pri nižim obrtajima motora bez dinamiˇckog koˇcenja dolazi do oscilatornog vladanja, dok je vladanje u podruˇcju viših obrtaja prihvatljivije jer je otpor zraka ve´ci pa je i koˇcenje jaˇce.