Analiza funkcijskih svojstava kontrolera u programski upravljanim mrežama : diplomski rad - Malenica, Mario (M. Malenica, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Programski definirane mreže ili programski upravljane mreže su novi concept u modernim telekomunikacijskim mrežama. U usporedbi s tradicionalnim mrežama, SDN (engl. Software Defined Network) unosi nižu latenciju, manja zagušenja te višu propunost. Glavna karakteristika SDN arhitekture je razdvajanje kontrolne i podatkovne ravnine. Kontrolna ravnina se sastoji od SDN kontrolera u kojem se nalazi sva inteligencija mreže, dok se podatkovna ravnina sastoji od mrežnih uređaja kao što su komutatori i usmjerivači. Kontroler u SDN, se sastoji od sjevernog sučelja (engl. NorthBound API) i južnog sučelja (engl. SouthBound API). Sjeverno sučelje kontrolera je odgovorno za komunikaciju s raznim aplikacijama, dok je južno sučelje zaduženo za komunikaciju s mrežnim uređajima, ponajprije komutatorima tipa Open vSwitch, koristeći pritom REST API (engl. Representational State Transfer) naredbe. Kada podatkovna ravnina ne zna što napraviti s odgovarajućim paketom, taj paket se šalje kontroleru, koji odlučuje što napraviti s paketom. Komunikacija između podatkovne i kontrolne ravnine se vrši preko protokola OpenFlow, standardiziranim protokolom od strane organizacije ONF (engl. Open Network Foundation). Ovaj komunikacijski kanal je najvažniji kanal unutar cijelokupne SDN mreže pa je samim time I osiguran koristeći protokole TLS (engl. Transport Layer Security) ili SSL (engl. Secure Sockets Layer). Virtualizacijski sloj je sloj između kontrolne i podatkovne ravnine. Glavna uloga mu je izdvajanje nepotrebnog prometa. Svaki kontrol jer dodijeljen određenom nadgledatelju zvanom FlowVisor koji određuje kontroleru koje mrežno područje pokriva. Ovaj diplomski rad opisuje karakteristike SDN u globalu i analizira funkcijska svojstva SDN kontrolera. Testni slučajevi su provedeni na način da određuju koliko je potrebno vremena SDN kontroleru da pošalje raznoliki broj REST naredbi komutatoru tipa Open vSwitch. Također, zadatak je bio razviti aplikaciju u svrhu testiranja. Nadalje, sve mrežne komponente (komutator tipa Open vSwitch, SDN kontroler OpenDayLight Lithium verzija) koje su korištene u diplomskom radu su locirane u kompaniji Combis d.d. Zagreb. Rezultati testiranja pokazuju da vrijeme potrebno za dodavanje tokova u tablicu tokova raste eksponencijalno s rastom broja tokova. Također, prilikom više istovremenih zahtjeva prema kontroleru, kontroler dio zahtjeva stavlja u međuspremnik te ih obrađuje slijedno.