Optimalna koordinacija rada mikromreže primjenom parametarskog optimiranja : diplomski rad - Baranašić, Luka (L. Baranašić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Integracija sve većeg broja obnovljivih izvora energije u elektroenergetsku mrežu i njihova varijabilnost zahtijevaju mreže lokalnog karaktera s naprednim upravljačkim algoritmima. Mikromreže kao objekti sastavljeni od lokalno povezanih generatora i trošila s jasno definiranim električkim granicama i sposobnosti izolacije od ostatka javne mreže, najčešći su model za implementaciju mreža nove generacije. Ovaj rad prezentira metodu upravljanja tokovima snage u mikromreži korištenjem modelsko prediktivnog upravljanja. Posebna struktura koordinacijskih parametara omogućuje efikasnu upotrebu parametarskih rješenja kriterija pojedinih komponenti sustava čime se značajno smanjuje vrijeme izračunavanja globalnog problema na razini mikromreže. Kvadratna kriterijska funkcija omogućuje implementaciju problemu prilagođenih algoritama (traženje lomnih točaka i fiksiranje varijabli) za rješavanje kontinuiranog kvadratnog problema naprtnjače. Globalni problem definiran je po dijelovima na n-dimenzionalnim hiper-pravokutnicima te omogućuje jednostavno rješavanje problema iterirajući po regijama particije problema, no strukturu problema bolje iskorištava jednokoračni algoritam. Mogućnosti upravljanja mrežom opisanom metodom ispitane su na nekoliko scenarija odnosa snaga generatora i trošila na periodu od jednog dana i jednog tjedna kako bi se ispitali kratkoročni i dugoročni fenomeni modela mikromreže kao i utjecaj dnevnih oscilacija tereta i generatora.