Evolucijske heuristike za pretragu prostora parametara napada umetanjem pogreške : diplomski rad - Maldini, Antun (A. Maldini, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Kriptografija je u temeljima velikog dijela moderne računalne infrastrukture, stoga je vrlo bitno da se u nju možemo pouzdati. Sigurnost malih, ugradbenih uređaja čini jedan dio tog. Elektromagnetsko umetanje greške (EMFI) je moćna tehnika za izvođenje napada umetanjem pogreške, ali zahtijeva odabir dobrih parametara u prostoru daleko prevelikom da bi se mogao iscrpno pretražiti. U ovom radu se iznosi evolucijski algoritam za pretragu prostora parametara za umetanje greške, kao i logika iza njegovog razvoja. Ovaj algoritam se potom koristi za pronalazak grešaka koje se koriste za algebarsku analizu grešaka (AFA) na SHA-3 (Keccak) kriptografskom heš algoritmu; dana je usporedba rezultata sa slučajnom osnovicom.