Ispitivanje performanci virtualizacije funkcija pokretne mreže : diplomski rad - Belinić, Goran (G. Belinić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Virtualizacija mrežnih funkcija podrazumijeva njihovu izvedbu na poslužiteljima opće namjene, umjesto na specijaliziranom sklopovlju. Takva izvedba omogućava dinamičku prilagodbu broja i lokacije mrežnih funkcija zahtjevima komunikacijske mreže na propusnost i skalabilnost. Kako postoje dvije osnovne virtualizacijske tehnologije za virtualizaciju mrežnih funkcija, provedena je usporedba hipervizorske virtualizacije i virtualizacije programske enkapsulacije aplikacija, kako bi se analizirao njihov utjecaj na performance virtualizacije funkcija pokretne mreže. Za funkcije pokretne mreže korišten je sustav IMS i njegova implementacija u obliku platforme otvorenog koda OpenIMS Core. Predložena je metodologija ispitivanja performanci za virtualiziranu platformu OpenIMS Core te su provedena mjerenja opterećenosti procesora, zauzeća memorije i vremena mrežnog kašnjenja.