Primjena kompenzacijskih uređaja u industrijskim mrežama : diplomski rad - Markić, Dario (D. Markić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U teoretskom dijelu radu obrađena je općenita tematika kompenzacije jalove snage u elektroenergetskim mrežama, uključujući opis kompenzacijskih uređaja koji se koriste u praksi, potrošače i izvore jalove snage, te osobito način i izbor mjesta ugradnje kondenzatorske baterije. Nadalje, sve smetnje koje se mogu pojaviti prilikom rada ili uklapanja/isklapanja kondenzatorskih baterija, kao što su pojava viših harmonika, rezonantne smetnje, također spadaju u teoretski obrađeni dio rada. Praktični dio bazira se na konkretnoj primjeni kompenzacijskih uređaja, prvenstveno kondenzatorskih baterija, u svrhu stabilizacije naponskih prilika u testnoj industrijskoj mreži, te poboljšanje kvalitete napona.