Optimalno upravljanje vjetroagregatom uz ograničavanje strukturnih opterećenja : diplomski rad - Bego, Tena (T. Bego, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U posljednje vrijeme javlja se trend porasta dimenzija vjetroagregata, a zbog nemogućnosti klasičnih metoda upravljanja da se nose sa sve izraženijom elastičnošću tornja i lopatica javlja se potreba za novim metodama upravljanja. U ovom radu definiran je nelinearni matematički model vjetroagregata s tri stupnja slobode: rotacija rotora oko glavne osi rotacije te njihanje tornja i lopatica i identificirani su njegovi parametri. Model je lineariziran i izračunat je zapis u prostoru stanja te je projektiran optimalni regulator koji koristi kvadratni kriterij i ograničenja tipa nejednadžbi. Korištenjem takvog regulatora mogu se smanjiti strukturna ograničenja i očuvati konstrukcija.