Pregled pristupa poslovnoj inteligenciji na mobilnim platformama : diplomski rad - Armuš, Igor (I. Armuš, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu su definirani osnovni pojmovi poslovne inteligencije i mobilne poslovne inteligencije. Testirana su i opisana sljedeće mobilna rješenja pristupa poslovnoj inteligenciji: QlikView, IBM Cognos Mobile, BIME Analytics, MicroStrategy Mobile i Tableau Mobile. Prilikom testiranja posebna pozornost posvećena je izgledu, upotrebljivosti i funkcionalnosti korisničkog sučelja. Opisana je arhitektura Mondrian OLAP servera i dan je primjer uporabe. Opisano je olap4j aplikacijsko sučelje i upravljački programi koji ga implementiraju. Napravljen je prototip mobilne aplikacije poslovne inteligencije za Android platformu i odgovarajući web-servis s poslužiteljske strane. Aplikacija omogućuje ad-hoc pregled i vizualizaciju podataka, primanje dojava i rad u uvjetima kada nije dostupna veza na Internet.