Analiza niskošumnog pojačala sa silicij-germanijskim bipolarnim tranzistorima : završni rad - Apro, Martin (M. Apro, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Niskošumno pojačalo (LNA) je elektronički uređaj koji pojačava snagu veoma slabih signala uz minimalno dodavanje šuma. Neizostavna je komponenta bežične primopredajne tehnologije upravo iz tog razloga što su signali u bežičnoj komunikaciji slabi i podložni djelovanju šuma. Dizajniranje LNA je složeni postupak koji mora uzeti više čimbenika u obzir. Glavne karakteristike niskošumnog pojačala su: razina dodanog šuma, pojačanje, stabilnost i linearnost. Poboljšanje jedne od tih karakteristika ne znači nužno poboljšanje i ostalih, već je potrebno praviti kompromise da bi se postigao optimalan sklop za određenu primjenu. Najbitnija stvar kod dizajniranja LNA je izbor tehnologije tranzistora i oblika dizajna. U ovome završnom radu pokazan je i objašnjen postupak dizajniranja jednostupanjskog niskošumnog pojačala sa silicij-germanijskim bipolarnim tranzistorom u spoju zajedničkog emitera.