Optimalno upravljanje potrošnjom u industrijskim postrojenjima : završni rad - Kostelac, Matija (M. Kostelac, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu analizira se potencijal raznih grana industrije za provođenje demand response usluga. Industrijska postrojenja su veliki potrošači električne energije i kao takvi imaju veliki potencijal za provođenje mjera demand responsa. Obnovljivi izvori energije unose određenu nesigurnost u sustav koja se može balansirati mjerama demand responsa. U radu su prepoznata iduća industrijska postrojenja pogodna za provođenje demand respons-a: industrija aluminija, industrija čelika, industrija cementa, industrija rashladnih skladišta i industrija proizvodnje klora. Kroz Demand response in industrial production (DRIP) projekt prikazan je postupak izrade tehničke i ekonomske analize procesa prema kojem se potrošač odlučuje za provođenje ovih mjera. Uz ovaj rad priložen je model koji traži optimalno vrijeme za održavanje prekida.