Interoperabilnost platformi za Internet stvari : diplomski rad - Antolković, Ivan (I. Antolković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Napredak tehnologije, niža cijena elektronike i povećana dostupnost širokopojasnog Internata doveli su do povećanja broja mrežno povezanih uređaja u Internetu stvari. Predviđa se da će broj stvari u skoroj budućnosti dosegnuti nekoliko milijardi. Sa svakom takvom stvari mora se moći komunicirati, upravljati, podešavati parametre i sl. Zbog toga danas postoje na stotine platformi koje upravljaju stvarima. Kako ne postoji jedinstven standard za Internet stvari, te su platforme izgrađene koristeći vlastite standarde ovisno o proizvođaču ili domeni primjene. To predstavlja problem u razvoju Interneta stvari jer onemogućava interoperabilnost platformi. U okviru ovog rada objašnjen je i analiziran problem interoperabilnosti u Internetu stvari, objašnjene su trenutno najkorištenije platforme te standardi i projekti koji se razvijaju u svrhu postizanja interoperabilnosti. U drugom dijelu rada prikazan je primjer postizanja interoperabilnosti između platforme temeljene na Node-RED-u i platforme temeljene na OpenHAB-u koristeći radni okvir symbIoTe.