Razvoj optičkog brzinomjera i akcelerometra korištenjem platforme Arduino za potrebe laboratorijskih vježbi iz fizike : završni rad - Anić - Kaliger, Ivan (I. Anić - Kaliger, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom završnom radu opisano je načelo rada optičkog brzinomjera i akcelerometra koji se sastoji od poluvodičkog lasera, senzora svjetlosti, rešetke na kojoj je obješen uteg koja predstavlja tijelo u gibanju te od elektroničkog upravljačkog uređaja tipa Arduino Uno. Dan je pregled potrebnog znanja iz fizike za izvođenje pokusa. Također, predstavljena je matematička pozadina statističke obrade mjerenih podataka. Razvijen je najefikasniji kod mogući za Arduino kako bi se na računalo spojeno s Arduinom poslao podatak o vremenu prekida laserske zrake u što kraćem roku. Obrada dobivenih podataka odvija se u Matlab programskom paketu, te je napisan kod za navedeni program. Na kraju rada, komentirani su rezultati mjerenja. Uspoređeno je izmjereno ubrzanje sile teže sa službenim podatkom vrijednosti ubrzanja sile teže.