Primjena Blockchain tehnologije u višerobotskim sustavima : diplomski rad - Anić, Zvonimir (Z. Anić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisana je blockchain tehnologija, povijest, razvoj i primjene. Na primjeru Bitcoina razmotrena je kriptografska, te strukturalna strana blockhaina. Prvo poglavlje opisuje nastanak blockchaina, te primjenu kriptografske hash funkcije kroz strukturu Merkle stabla. Drugo poglavlje se bavi kriptografijom - pojašnjavanjem osnovnih pojmova kriptografije, te opisom najvažnijih algoritama u toj grani znanosti. Kroz treće poglavlje su opisane karakteristike, prednosti i mane distribuiranih sustava, te je kroz problem usuglašavanja Bizantinskih generala pojašnjena funkcija dokaza o radu u Bitcoin protokolu. U posljednjem poglavlju opisana je struktura implementacija NAO blockchaina u višerobotskim sustavima. Za implementaciju programskog rješenja korišten je programski jezik Python koji svojom modularnom arhitekturom omogućava iskorištavanje već postojećih i testiranih modula. Time se otklanja mogućnost greški u kritičnim dijelovima sustava kao što su primjerice kriptografski algoritmi. Zaključak ovo rada jest da iako se primjenom ovakvog tipa komunikacije i dijeljenja podataka omogućila kvalitetnija i robusnija veza između robota, to također dolazi nauštrb povećanog opterećenja procesora zbog potrebe za računanjem kriptografskog sažetka, te dešifriranja para javnog i privatnog ključa RSA algoritma.