Automatizacijski sustav za nadzor i upravljanje industrijskim dizalom : diplomski rad - Anđelić, Krševan (K. Anđelić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovome je radu opisan automatizacijski sustav za nadzor i upravljanje industrijskim dizalom. Pogon industrijskog dizala je ostvaren pomoću hidrauličkog sustava sastavljenog, između ostalog, od hidrauličke pumpe pogonjene elektromotorom, elektromagnetskih razvodnika i dva cilindra za podizanje dizala. Postoje tri frekvencijska pretvarača čiji je proizvođač tvrtka Emerson. Jedan pretvarač služi za upravljanje motorom pumpe, drugi za upravljanje motorom kabinskih vrata i treći za upravljanje motorom donjih ili motorom gornjih vanjskih vrata. Izradom programa i vizualizacijskog sučelja za PLC tvrtke Unitronics ostvaren je sustav za nadzor i upravljanje industrijskim dizalom te je postignut automatski rad sustava dizala. PLC na temelju stanja senzora sustava (induktivni senzori položaja dizala, foto-barijere) pomoću odgovarajućih ulazno-izlaznih modula upravlja razvodnicima i frekvencijskim pretvaračima te na integriranom dodirnom zaslonu javlja informacije o statusu sustava.