Klasifikacija te aproksimacija funkcije algoritmom slučajnih šuma : završni rad - Ambrošić, Dan (D. Ambrošić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Algoritam slučajnih šuma je jedna od metoda nadziranog učenja pogodna za rješavanje problema klasifikacije i aproksimacije funkcije. Prilikom učenja, gradi se mnogo stabala odluke na različitim podskupovima skupa za učenje. Predikcija ciljne varijable se računa kao mod razreda kod klasifikacije, odnosno srednja vrijednost kod regresije, od dobivenih predikcija pojedinačnih stabala. Korištenjem većeg broja stabala odluke kao prediktivnog modela značajno se smanjuje pojava prenaučenosti na podacima za učenje koja je česta kod jednog stabla odluke. Uklonjena je i potreba za unakrsnom provjerom ili posebnim skupom za testiranje jer se, prilikom izgradnje svakog stabla, interno računa procjena pogreške. Kao dio ovog rada, implementirana je i Java biblioteka za slučajne šume koja koristi CART algoritam za izgradnju jednog stabla odluke.