Šumni model strujnih prijenosnika druge generacije : diplomski rad - Alanović, Matija (M. Alanović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U projektiranju suvremenih elektroničkih sklopova za analognu obradu signala koji se odlikuju visokom graničnom frekvencijom, niskom potrošnjom energije, malim brojem sastavnih dijelova i prikladnošću za integraciju na čipu, često se kao univerzalni aktivni elementi koriste strujni prijenosnici. U radu je opisan pozitivni strujni prijenosnik druge generacije (CCII+) i nekoliko jednostavnih sklopova koji ostvaruju osnovne funkcije za analognu obradu signala. Dan je pregled osnovnih pojmova vezanih za šum u elektroničkim sustavima. Izveden je šumni model strujnog prijenosnika te njegova pojednostavljenja. Predstavljen je opći postupak za određivanje parametara šumnog modela strujnog prijenosnika. Analizirane su dvije izvedbe strujnog prijenosnika u tehnologiji AMS 0,35 µm. Prikazana su njihova opća svojstva i parametri šumnih modela.