Implementacija komunikacijskog protokola u sustavu za kontinuirano praćenje podataka okoliša : završni rad - Halusek, Magdalena (M. Halusek, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Implementirani komunikacijski protokol razmjenjuje informacije koje se formiraju u pakete i zahtjeve za slanje podataka. Jedan paket komunikacijskog protokola se sastoji od znaka za početak, operacijskog koda, rednog broja paketa i podataka. Uz obavezni sadržaj, u paket se mogu dodati CRC bajt i oznaka za kraj kao izborni elementi paketa. Operacijski kod u paketu služi za identifikaciju senzora s kojeg se šalju, odnosno primaju podaci te upute o načinu na koji se podaci izdvajaju iz paketa. Operacijski kod omogućava mijenjanje rasporeda podataka u paketu, u smislu da se podaci mogu slati u poretku vrijeme temperatura ili temperatura vrijeme. Također, operacijski kod omogućava i mijenjanje slanja bajtova podataka u poretku najniže najviše značajni bajt ili najviše najniže značajni bajt. Ta informacija je korisna i za primatelja da zna kako ispravno dohvatiti podatak. Zahtjevi u komunikacijskom protokolu su znakovi koji se primaju s terminala na razvojni sustav STM32F4 Discovery Board. Znakovi koji se prepoznaju kao zahtjevi su '1', '2', '3', '4', '5', '6' i '0', gdje su znakovi od '1' do '6' zahtjevi za slanje podataka prikupljenih od samo jednog odgovarajućeg senzora. Znak '0' predstavlja zahtjev za slanje podataka prikupljenih sa svih senzora.