Upravljanje elektromotornim pogonima upotrebom industrijske komunikacijske mreže Profinet IRT : diplomski rad - Agičić, Bruno (B. Agičić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ethernet se sve više ističe kao poželjni industrijski komunikacijski standard na kojemu se temelje mnogi protokoli razvijeni upravo za potrebe komunikacije u industriji. Kod upravljanja brzinom slijednog pogona, imperativ je na prijenosu podataka u stvarnom vremenu. Kako bi se zadovoljile te potrebe, složeni protokoli se koriste za detekciju brzine nadređenog pogona i slanje referentne vrijednosti podređenom pogonu. Cilj ovog diplomskog rada je bio realizirati slijedni pogon upotrebom SIMATIC S7-300 PLC-a i SINAMICS S120 frekvencijskih pretvarača. Rad se sastojao od uspostavljanja komunikacije između navedenih uređaja putem PROFINET IRT protokola, programa koji ispunjava zahtjeve slijednog pogona i vizualizacijskog sučelja. U konačnici se analizirao utjecaj zadane dinamike sustava na radne karakteristike PROFINET IRT protokola.