Detekcija emocija djece iz fotografije : završni rad - Medić, Lucija (L. Medić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu su implementirane metode za prepoznavanje lica i detektiranje emocija lica na fotografijama koristeći klasifikaciju Gaborovim filtrom i različite algoritme, Viola-Jones algoritam i analizu glavnih komponenti. Navedeni filtar i algoritmi su u teorijskom dijelu objašnjeni, a u praktičnom dijelu su prikazani rezultati istih provedeni na fotografijama djece. Kombinirajući Gaborov filtar, neuronske mreže i backpropagation algoritam detektirana su lica na fotografiji. Emocije su u ovom radu detektirane koristeći dva algoritma. Analizom glavnih komponenti emocije su uspješno i brzo detektirane te je pritom korištena javno dostupna baza slika. Algoritmom Viola-Jones emocije pojedine slike su detektirane bez skupa za učenje, što je veoma efikasno, iako je broj detektiranih emocija ograničen.