Rješavanje problema krojenja korištenjem evolucijskih algoritama : završni rad - Abramušić, Luka (L. Abramušić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je i definiran problem krojenja u dvodimenzionalnom prostoru. Navedeni su evolucijski algoritmi pogodni za rješavanje problema krojenja i opisane su njihove značajke. Posebna pažnja posvećena je prikazu rješenja i specifičnim evolucijskim operatorima. Opisan je ostvareni programski sustav za rješavanje osnovnog problema krojenja s pravokutnim elementima koristeći razvojno okruženje za evolucijsko računanje (engl. Evolutionary Computation Framework, ECF). Opisane su upute za korištenje grafičkog korisničkog sučelja za unos parametara i prikaz rezultata optimiranja. Ispitana je uspješnost nekoliko odabranih evolucijskih algoritama u rješavanju problema krojenja te su uspoređeni dobiveni rezultati.