Razvoj usluga društvenog umrežavanja pomoću programskog inženjerstva zasnovanog na modelu : diplomski rad - Majcen, Martina (M. Majcen, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu je obrađena tema programskog inženjerstva zasnovanog na modelu u odnosu na programsko inženjerstvo temeljeno na ručnoj implementaciji, odnosno programiranju. Ukratko je dan pregled osnovnih pojmova iz programske arhitekture zasnovane na modelu te je opisan drugačiji pristup implementacije programskog proizvoda. Navedena su dva programska alata koja omogućuju modeliranje i generiranje programskog kôda, te je dana njihova usporedba. Kao studijski slučaj poslužila je aplikacija GiftCase za personalizirani odabir i slanje poklona korisnikovim prijateljima iz društvenih mreža. Aplikacija je prvotno razvijena standardnim metodama koje se temelje na programiranju, a zatim pristupom koji obećava brže, jednostavnije i manje zahtjevnu implementaciju, zasnovanom na modeliranju. Naposljetku je dana usporedba dvaju pristupa te pregled izazova tijekom i iskustva nakon implementacije usluge društvenog umrežavanja.