Računalna analiza sličnosti matematičkih zadataka zadanih riječima : završni rad - Šarić, Doria (D. Šarić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog rada bio je napraviti sustav za kategorizaciju matematičkih zadataka. Tvrtka PhotoMath prije nekoliko je godina uspješno izašla na tržiste sa istoimenom aplikacijom koja omogućuje korisnicima da mobitelom skeniraju zadatak te u kratkom vremenu dobiju detaljan postupak rješavanja. PhotoMath mi je dao priliku da riješim ovaj problem i osigurao vlastiti skup podataka za ovaj rad. Svaki matematički za- datak predstavljen je stablom naredbi odnosno postupaka koji čine rješenje zadatka. Svakom zadatku cilj je pridijeliti matematičku kategoriju. Sve su kategorije ranije definirane taksonomijom te svaka kategorija predstavlja neko matematičko područje. Implementirana su dva različita pristupa. Prvi je pristup obuhvaćao pretvorbu stabla postupaka u pripadajuće vektore značajki. Vektori su bili generirani tako da sadržavaju i informacije o strukturi podataka. Nad vektorima značajki zatim se radila klasifikacija podataka. Rezultati su se pokazali poprilično uspješnima. Drugi pristup sastojao se od izgradnje matrice med̄usobne sličnosti svih podataka u skupu. Isprobane su dvije metode mjerenja sličnosti izmed̄u stabla. Najbolje rezultate postigla je mjera sličnosti koja ovisi o broju zajedničkih naredbi saržanih u oba stabla. Druga metoda pokazala se manje učinkovitom.