Modeliranje energetskih transformatora : završni rad - Hajdina, Marko (M. Hajdina, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Transformatori su nezaobilazni i neophodni uređaji u današnjem čovječanstvu. Život bez električne energije je nezamisliv. Transformator ima mogućnost pretvorbe napona na najnižu naponsku razinu koja je upravo potrebna ljudima u njihovom životu. Taj niski napon, odnosno struja dolaze i do naših kućanstava i napajaju naše uređaje kojima se koristimo u svakodnevnom životu. Modeliranje transformatora i cijelih elektroenergetskih sustava u programu Neplan daje nam predodžbu o ponašanju dijela ili cijelog sustava koji smo napravili u tom programu. Važno je prikazivati sadašnje i buduće elektroenergetske sustave u simulacijama i isprobavati različite metode proračuna kratkih spojeva i tokova snaga kako bismo predvidjeli i spriječili moguće loše posljedice, kvarove koji bi se mogli dogoditi u jednom takvom sustavu.