Automatizacija upravljanja pravilima vatrozida novih generacija : diplomski rad - Grgurić, Domagoj (D. Grgurić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Vatrozid je mrežni sustav koji kontrolira mrežni promet. Zadaća vatrozida je zaštita mreže i mrežnih resursa, a tu zadaću ostvaruje tako da na temelju zadanih pravila provjerava svaki paket i podnosi određene radnje npr. ispuštanje ili propuštanje paketa. Prva generacija vatrozida imala je jedinu funkcionalnost filtriranja prometa na temelju paketa. Druga generacija vatrozida omogućuje Stateful inspekciju paketa. Vatrozidi druge generacije provjeravaju je li paket dio neke sjednice ili konekcije. Treća generacija vatrozida naziva se još i vatrozidima nove generacije. Glavna funkcionalnost koja ih razlikuje od vatrozida prve i druge generacije je inspekcija prometa na osnovi aplikacijske razine prema referentnom modelu OSI. Također imaju i integrirani sustav za sprječavanje uljeza.