Utjecaj mrežnih komponenti na prijenos višemedijskog sadržaja u bežičnim lokalnim mrežama : diplomski rad - Rendulić, Damjan (D. Rendulić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U uvodnom dijelu ovog rada se čitatelje uvodi u koncept prijenosa govora Internetom kako bi se napravila teorijska podloga za razumijevanje izvedenih pokusa. U praktičnom dijelu ovog rada se kroz razne scenarije pokazuje utjecaj mrežnih elemenata na prijenos višemedijskog sadržaja u bežičnim lokalnim mrežama. Cilj svakog scenarija je opisati ponašanje mrežnih elemenata i njihov utjecaj na mrežne atribute kroz specifično osmišljene situacije. Prvi scenarij pokazuje kakav utjecaj jedno prelaženje između dvije pristupne točke iste mreže ima na kvalitetu poziva kod mobilnog korisnika. Sljedeći scenarij se nastavlja na prvi pokus i u njemu se pokazuje kako protokol RTP računa mrežne atribute na temelju varijabli u zaglavljima paketa iz tog prvog pokusa. U trećem scenariju su se obavila mjerenja mrežnog prometa na istom putu uz različite kodeke kako bi se dobila usporedba njihovih performansi. Na zajedničkom putu je tokom trajanja poziva došlo do mnogo prebacivanja između pristupnih točaka i utvrdilo se ponašanje kodeka u takvim mrežnim uvjetima. U četvrtom scenariju se proučilo ponašanje video poziva na putu iz prošlog scenarija, te su se usporedili audio i video tokovi. U posljednjem scenariju su se ponovila mjerenja kao iz trećeg scenarija uz iznimku da je dio mreže bio zagušen, iz čega se dobila usporedba performansi kodeka u stabilnim i nestabilnim mrežnim uvjetima.