Simulacija fluida sustavom čestica : diplomski rad - Poštenjak, Marta (M. Poštenjak, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Najprije su proučena osnovna fizikalna svojstva fluida te jednadžbe po kojima se fluid giba. S obzirom da je za rad korišten i OpenGL proučene su njegove osnove. Rad se pozabavio trima osnovnim metodama kojima se postiže animacija fluida, a koje su izvodive u realnom vremenu. Prva je bila jednostavni sustav čestica bez interakcijskih sila među pojedinim česticama. Sljedeća je bila aproksimacijska visinska mapa koja je zatim integrirala i prvu metodu u svoj rad. Na kraju je implementiran jednostavni SPH simulator.