Navigacija mobilnog robota pomoću Matlaba : diplomski rad - Labura, Domagoj (D. Labura, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Navigacija mobilnog robota obuhvaća njegovu lokalizaciju i gibanje u prostoru od početne do zadane točke. Programski paket Matlab od nedavno ima razvijen alat za upravljanje mobilnim robotima koji daje sučelje između Matlaba/Simulinka i robotskog operacijskog sustava (ROS), interaktivno istražuje mogućnosti robota te daje vizualizaciju senzorskih podataka s robota. Nadalje, omogućuje razvoj, testiranje i provjeru algoritama upravljanja stvarnim robotima. U ovom diplomskom radu je primijenjen navedeni alat Matlaba za upravljanje mobilnim robotom Pioneer 3-DX, vizualizaciju podataka s laserskog senzora udaljenosti LMS200 te razvoj algoritma navigacije robota u prostoru koji sadrži statičke prepreke. Konačno, izrađeno je grafičko sučelje koje korisniku omogućuje lagano praćenje i upravljanje mobilnim robotom.