Industrijski uređaj za mjerenje kuta opterećenja sinkronog stroja : završni rad - Adamović, Domagoj (D. Adamović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Kut opterećenja sinkronog stroja je pomak statorskog magnetskog polja u odnosu na rotorsko (uzbudu). Statorsko magnetsko polje je predstavljeno statorskim naponom, a rotorsko kutem rotora. Kroz ovaj završni rad prikazan je postupak razvoja elektroničkog sklopa za mjerenje kuta opterećenja sinkronog stroja. Uređaj za mjerenje kuta opterećenja sinkronog stroja zasnovan je na mikrokontroleru koji mjeri vrijeme između signala položaja rotora koji se dobiva pomoću fotosenzora koji detektira markicu na rotoru i prolaska napona armature kroz nulu. To vrijeme proporcionalno je kutu opterećenja. Točan kut opterećenja dobiva se nakon baždarenja uređaja u praznom hodu. Uređaj je namijenjen za industrijsku primjenu. Mora biti robustan, pogodan za montiranje na DIN nosač te treba davati analogni signal na izlazu. Opisani su potrebni signali kao i potrebni elektronički krugovi za obradu signala, upravljanje i parametriranje uređaja. Izrađena je tiskana pločica uređaja i napisan je kod za mikrokontroler. Nakon izrade, mjerni uređaj je ispitan u laboratoriju na testnom sinkronom generatoru sinkroniziranim s mrežom. Mjeren je kut opterećenja pri konstantnoj uzbudi na različitim vrijednostima radne snage generatora te je dokazana funkcionalnost mjernog uređaja.