Konstruiranje i izrada dvostrukog manipulatora za bespilotnu letjelicu : završni rad - Matleković, Lea (L. Matleković, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ljudi su od davnina pokušavali olakšati poslove koje su morali obavljati. Od 20. stoljeća robotski manipulatori obavljaju zadatke fizički prezahtjevne za čovjeka. Industrijski roboti doveli su nas do pametnih robota treće generacije koji imaju sposobnost učenja iz svojih pogrešaka. Time je inspiriran krajnji proizvod ovoga rada, dvostruki manipulator, koji u suradnji s bespilotnom letjelicom može odvrnuti vijak. Kako bi to bilo moguće bilo je potrebno razriješiti jednadžbe direktne i inverzne kinematike te ih implementirati u Robotskom Operacijskom Sustavu (ROS).