Automatsko raspoznavanje osmjeha iz slike lica : završni rad - Jaić, Dario (D. Jaić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Korištena su dva algoritma za raspoznavanje osmjeha iz slike lica. Jednostavniji algoritam računa ako je udaljenost manja od zadanog parametra, onda se osoba ne smije, a ako je veća osoba se smije. Metoda se temelji na činjenici da, kada se osoba smije, usta se šire i ekstremne točke ustiju se približavaju očima. Složeni algoritam radi po principu određivanja tzv. Patcheva na licu, dobavljanja odgovarajućih podataka Local Binary Pattern (LBN), računanja histograma (59-bin), te sastavljanja feature vectora za tu sliku. Nakon toga se trenira tzv. Support Vector Machine pomoću kojega računalo "nauči" razlikovati feature vektore slika s osmijehom i slika bez osmijeha.