Analiza prometa poruka protokola Diameter na sučelju Sh u 3GPP LTE mrežama : diplomski rad - Skukan, Katarina (K. Skukan, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj je rad namijenjen analizi poruka koje se mogu razmjenjivati na Sh sučelju IP Multimedijalnog podsustava (IMS). Da bi to postigli, ovaj rad je prvo pokrio osnove LTE mreža, uključujući i njihovu arhitekturu i najznačanije entitete od kojih se sastoji. Nadalje, objašnjene su uloge entiteta koji su ključni za pravilan rad IMS-a. Diplomski rad je objasnio temelje IMS-a i određene referentne točke (sučelja) za bolje razumijevanje teme kojom se sam rad bavi. Slijedom toga, objašnjen je protokol Diameter i format njegovih poruka. On je neophodan za pravilan rad IMS-a, a i same poruke koje su se analizirale na Sh sučelju su poruke Diameter protokola. Za potrebe analize kojom se bavi diplomski rad je razvijen program Diameter Routing Agent. Zahtjevi, funkcionalnosti, arhitektura i primjena tog programa su objašnjeni u predzadnjem poglavlju. Posljedne poglavlje objašnjava testove koji su rađeni, opisuje okruženje u kojem su testovi pokrenuti te rezultate koji su prikupljeni.