Virtualna konvergirajuća arhitektura za mobilne i fiksne mreže : završni rad - Vukić, Lovro (L. Vukić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu obrađen je čvor vMTAS, dio vIMS mreže koji je ključan u postizanju konvergencije fiksne i mobilne mreže. Računarstvo u oblaku te platformska virtualizacija tehnologije su koje omogućuju prelazak iz IMS mreže u vIMS. U ovom primjeru korištena je programska podrška Openstack u kombinaciji sa alatom Fuel za postavljanje i održavanje virtualne mreže. Čvor MTAS je IMS aplikacijski server tvrtke Ericsson, te ima središnju ulogu u realizaciji usluga i komunikaciji. U virtualnom okruženju MTAS ne gubi svoje mogućnosti, naprosto je izveden isključivo softverski. Analiziran je slučaj korištenja usluge Flexible Communication Distribution koja preusmjerava poziv nakon određenog vremena ne javljanja. Paketski promet tijekom poziva uhvaćen je pomoću programskog alat Wireshark. Sakupljena razmjena signalizacijskih poruka prikazuje ulogu čvora MTAS unutar IMS mreže. Alat Wireshark koji također nudi mogućnost crtanja sekvencijskog dijagrama koji jasno pokazuje sav mrežni promet tijekom usluge relevantan za ovaj rad.