Važnost i prepreke za 100% proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora : završni rad - Horvat, Marija (M. Horvat, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovisnost o fosilnim gorivima stvorila je nesiguran sustav koji prijeti zdravlju ljudi, ugrožava stabilnost Zemljine klime i lišava buduće generacije čistog zraka, pitke vode i energetske neovisnosti. Tranzicija sa neodrživog energetskog sustava baziranog na fosilnim gorivima ka sustavu pokretanom lokalno dostupnim i isplativim obnovljivim izvorima energije već je u tijeku diljem svijeta. Ta je tranzicija u narednim godinama spremna poboljšati kvalitetu života milijunima ljudi, smanjiti emisije štetnih stakleničkih plinova i izgraditi svijet naklonjen sadašnjim i budućim generacijama.