Upravljanje IP adresama u programski upravljanim mrežama : diplomski rad - Gutić, Neven (N. Gutić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Tradicionalne mreže sastoje se od mrežnih uređaja u kojima su podatkovni i kontrolni sloj spojeni zajedno, što znači da se odluke o upravljanju mrežnim prometom donose u samom uređaju. U takvom okruženju izrada aplikacija koje upravljaju mrežnim uređajima predstavlja veliki problem. Paradigma programski upravljanih mreža nameće se kao rješenje navedenog problema. Glavna ideja programski upravljanih mreža je razdvojiti kontrolni sloj koji donosi odluke o prosljeđivanju od podatkovnog sloja zaduženog za prosljeđivanje podataka. U SDN-u (eng. Software-defined networks) su uređaji tradicionalnih mreža zamijenjeni jednostavnim uređajima za prosljeđivanje podatkovnih tokova i nadležnim kontrolerima (engl. controller). To je posljedica razdvajanja kontrolnog i podatkovnog sloja, a također je rezultat i logički centralizirano upravljanje mrežom. Jedan od kontrolera je i Ciscov APIC-EM (Application Policy Infrastructure Controller Enterprise Module) koji mrežnim administratorima uvelike olakšava nadzor i upravljanje mrežom. APIC-EM kontrolerom se upravlja aplikacijom koja se sastoji od 8 modula. Oni omogućuju uvid u mrežne uređaje, njihovu topologiju, mjerenje performanski mreže, analizu prometnih tokova, itd. U sklopu diplomskog rada razvijena je aplikacija „ComWan“ koja omogućuje upravljanje mrežom koristeći APIC-EM kontroler. U odnosu na Ciscovu aplikaciju, ComWan sadrži nekoliko novih modula. Jedan od njih je i modul za upravljanje IP adresama (IPAM) koji bi trebao riješiti problem korištenja često nekonzistentnih Excel tablica od strane mrežnih administratora. Modul se sastoji od hijerarhijskog prikaza IP adresa, podijeljenih u podmreže. U svakoj podmreži se nalazi popis slobodnih i zauzetih IP adresa. Budući da kontroler ima uvid u sve zauzete i slobodne adrese, riješen je problem nekonzistentnosti.