Sustav za mjerenje parametra kromatske disperzije : diplomski rad - Sobota, Svebor (S. Sobota, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad detaljno analizira fizikalnu pozadinu kromatske disperzije u svjetlovodnim vlaknima. Obrađene su i objašnjene materijalna i valovodna disperzija, komponente koje sačinjavaju kromatsku disperziju, utjecaj spektralne širine izvora, te je objašnjena grupna brzina signala u svjetlovodu. Dan je pregled tri različite metode kompenziranja disperzije, svjetlovoda za kompenzaciju disperzije (DCF), Braggova rešetka s promjenjivim periodom rešetke i elektronička kompenzacija disperzije. Obrađena su i objašnjeni principi rada dva različita sustava za mjerenje disperzije, s dvije različite tehnike mjerenja parametra disperzije. Objašnjeni su principi rada nekoliko sustava koji su bili razmatrani za eksperimentalnu primjenu. Detaljno je opisan eksperimentalni sustav s RSOA optičkim izvorom i AWG-om kao monokromatorom koji je služio za tri različita mjerenja, te su obrađeni i analizirani rezultati mjerenja.