Analiza i usporedba karakteristika baza podataka za rad u stvarnom vremenu : diplomski rad - Plantić, Katarina (K. Plantić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Tradicionalni relacijski sustavi baza podataka pružaju učinkovitu pohranu informacija i manipulaciju istima. Integrirani sustav koji uz sistematičnu i organiziranu manipulaciju podatcima provodi i određena vremenska ograničenja, naziva se sustavom baza podataka u stvarnom vremenu. Primjena ovakvih sustava u modernim aplikacijama koje rade s velikim količinama ulaznih podataka promjenjive prirode predstavlja brojne izazove. Vrednovanje PostgreSQL i RethinkDB baza podataka temelji se na usporedbi raznih načela i protokola koji predstavljaju temeljne zahtjeve razvoja sustava potpore upravljanju podatcima. Opisani su načini upravljanja istodobnim pristupom transakcija, distribuirane obrade, skalabilnost sustava, praćenje promjena u podatcima, arhitektura baze podataka i brojni drugi, te njihova implementacija u navedenim bazama podataka. Analizom rezultata usporedbe tradicionalne relacijske baze podataka s novom tehnologijom stvarnovremenske baze, predloženo je prikladno rješenje za sustav praćenja industrijske proizvodnje i obrade materijala.