Navigacija u zatvorenom prostoru korištenjem označivača pozicije uz prisutnost smetnji : diplomski rad - Marjanović, Marin (M. Marjanović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu ukratko su objašnjeni označivači pozicije i njihova primjena, te izazovi prilikom njihovog korištenja. Istražena su i analizirana dva načina određivanja pozicije na temelju jačine signala: određivanje pozicije na temelju izračunatih udaljenosti i određivanje pozicije korištenjem slučajne šume. Provedena su i analizirana mjerenja za oba načina s i bez prisutnosti smetnji te je ustvrđeno kako je korištenje slučajne šume s više od 30 stabala i prilagodbom algoritma odlučivanja dalo dovoljno dobre rezultate, te da su odstupanja od stvarne pozicije dovoljno mala i prihvatljiva. Sa zadanim ograničenjima postavljenima na prostor unutar kojega je potrebno ostvariti navigaciju, jednostavnim izračunom kuta implementirana je navigacija. Na kraju je opisana arhitektura, korištene programske knjižnice i prikazane su slike ekrana aplikacije.