Identifikacija bimodalnih distribucija u financijskim vremenskim nizovima : diplomski rad - Dubček, Goran (G. Dubček, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu obrađena su teme vjerojatnosnih razdioba i pojave bimodalnosti kod prinosa indeksa S&P 500. Predikcija volatilnosti predstavlja jedan od ključnih problema u portfolio managementu i investicijskim strategijama. U sklopu rada razvijen je model za predikciju volatilnosti s kojim se ujedno pokušala identificirati i predvidjeti bimodalnost. Prava bimodalnost nije nađena, međutim identificirani su uvjeti pod kojima se vjerojatnost prinosa većih od apsolutno 2% značajno povećava. Ti rezultati su uspoređeni sa rezultatima koje daje model ako mu se ulazni dio, koji određuje režim rada, zamijeni sa GARCH(1,1) modelom. Zatim je ispitano daje li model vrijednu informaciju u usporedbi sa volatilnošću koju implicira tržište kroz cijene opcija, a koja je izračunata preko Black-Scholesove formule. Statistička svojstva modela odgovaraju stvojstvima stvarnih prinosa, te model isključivo na osnovu povijesnih cijena vrlo dobro predviđa periode povišene volatilnosti.