Optimizacijski postupci u projektiranju rijetkih FIR filtara : diplomski rad - Rešetar, Jurica (J. Rešetar, 2019)
Sažetak na hrvatskom: FIR filtri važan su alat u digitalnoj obradi signala. Kod implementacije, brzina rada i utrošak resursa u direktnoj su vezi s redom filtra te su zato posebno važni i od značajnog interesa rijetki FIR filtri. Za dobivanje rijetkog FIR filtra razvijene su mnoge metode. Vrlo popularna metoda je korištenje l1 optimizacije. Tako se problem nalaženja rijetkog FIR filtra svodi na problem rješavanja niza linearnih programa. U radu je napravljena implementacija jedne takve metode. Nadalje, istražena je primjena programskog paketa POGS koja implementira rješavanje linearnih programa kroz vrlo efikasnu metodu koja omogućuje paralelizaciju. Mogućnost paralelizacije vrlo je bitna za efikasno rješavanje problema velikog stupnja zbog mogućnosti korištenja prednosti višeprocesorskih sustava.