Metode ispitivanja svojstava zaštitnih funkcija u komunikacijski temeljenim transformatorskim stanicama : doktorski rad - Jurišić, Goran (G. Jurišić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
Kontinuirani razvoj komunikacijskih tehnologija s aspekta brzine, pouzdanosti i fleksibilnosti, omogućuje transformaciju klasičnih transformatorskih stanica u digitalno okruženje. Uvođenjem grupe standarda IEC 61850 postavljeni su temelji za digitalizaciju transformatorskih stanica u kojima se formira jedinstvena komunikacijska struktura koja povezuje staničnu razinu, razinu polja i procesnu razinu. Definiranjem standardiziranih funkcijskih blokova uklonjene su komunikacijske barijere te je omogućena interoperabilnost i zamjenjivost inteligentnih elektroničkih uređaja. Digitalizacija postrojenja reflektira se i na sustav relejne zaštite, koji se u sve većoj mjeri naslanja na komunikacijsku sabirnicu, što za sobom povlači izmjene u metodologiji projektiranja i ispitivanja zaštitnih funkcija. U doktorskoj disertaciji opisani su rezultati ispitivanja „Hardware in the Loop“ modela koji može biti konfiguriran kao reprezentacija sustava zaštite u klasičnoj, hibridnoj i digitalnoj topologiji. Na temelju matematičkog modela distribucijske mreže formirane su standardizirane ispitne sekvence te je prikazana komparativna analiza rezultata ispitivanja svojstava zaštitnih funkcija u različitim topologijama postrojenja. Prvo poglavlje doktorskog rada pruža osnovni tematski uvod opisivanjem šireg konteksta motivacije i cilja područja istraživanja. Ukazuje na utjecaj tehnološkog iskoraka digitalizacije elektroenergetskog sustava na postojeće procese izrade elektroenergetskih postrojenja i pripadnu tranziciju inženjerskih usluga. Drugo poglavlje doktorskog rada prikazuje osnovne komunikacijske mehanizme u digitalnim transformatorskim stanicama s težištem na IEC 61850 grupu standarda i naslonjenu komunikacijsku infrastrukturu. Treće poglavlje prikazuje utjecaj digitalizacije transformatorske stanice na sustave zaštite te potrebu za unapređenjem projektiranja, proizvodnje i ispitivanja. Upisani su zahtjevi za metodologiju projektiranja po razinama transformatorskih stanica. U četverom su poglavlju razmotreni razvojni trendovi sustava zaštite digitalnih transformatorskih stanica, uključujući centralizirane zaštitne sustave i sustave za automatizaciju ispitivanja. Uspoređene su ispitne metode u klasičnim hibridnim i digitalnim transformatorskim stanicama, pri čemu su opisani napredne ispitne metode omogućene digitalizacijom postrojenja. U petom poglavlju opisan je razvoj matematičkog modela distribucijske mreže za simulaciju kvarnih stanja i formiranje unificiranih ispitnih slučajeva. Prikazani su rezultati simulacije kvarnih stanja na referentnim čvorištima i pretvorba dobivenih valnih oblika u uzorkovanje vrijednosti napona. U šestom poglavlju izloženi su evaluacijski kriteriji, metodologije ispitivanja sustava zaštite te pregled razvoja novih ispitnih metoda koje uključuju udaljeno ispitivanje zaštitnih funkcija i automatizirano ispitivanje zaštitnih funkcija u sklopu periodičkog održavanja. Istaknuta je potreba za daljnjim istraživačkim i razvojnim aktivnostima u području standardizacije i harmonizacije ispitnih metoda te popratnih evaluacijskih kriterija. Ključne riječi: - digitalna transformatorska stanica, sustav zaštite, SCL, GOOSE poruke, Inteligentni elektronički uređaji, IEC 61850, metode ispitivanja, simulacijski model, automatizacija ispitivanja